Forside Grafical Tryksager Grafical Kontorartikler
Produkter

Krav til opsætning


Ønsker du selv at levere en færdig opsætning, er det vigtigt at det opfylder alle de krav, som er nødvendige inden trykning

Som udgangspunkt trykkes altid efter en trykklar pdf-fil.

Følgende programmer kan anvendes:

- Adobe Indesign

- Adobe Illustrator

- Quark Express

- PageMaker

I de nyeste versioner af ovenstående, er det muligt at eksportere dokumenterne direkte til en pdf-fil – husk skæremærker!

Man kan også gemme dokumenterne som postscript- eller eps-filer, og herefter konvertere disse til pdf-format vha. programmet Adobe Distiller.

Vi anbefaler at man så vidt muligt benytter Indesign.

Følgende filtyper kan ikke bruges direkte til at trykke efter:
Bmp, jpeg, tif, gif, png og pixelbaserede eps-filer.

Følgende programmer kan heller ikke lave trykklare dokumenter:
Photoshop, Word, Publisher, Excel og Power Point.

Vigtige krav

Der skal være påsat skæremærker i dokumentets korrekte format.
Se vejledning til påsætning af skæremærker i Indesign lige her:

Er der tryk til kant, skal dette gå 2-3 mm. ud over dokumentets kant.

Tekst skal holde en afstand på mindst 3 mm. til kanten.

Benyttes raster skal dette mindst udgøre 10 %. Vi fraråder at benytte raster i almindelig tekst.

Se en illustration over de forskellige krav her:
Tilknyttet fil:    Illustreret oversigt (36 Kb)

Krav til illustrationer

Billeder/fotografier skal have en opløsning på mindst 300 dpi. Er opløsningen lavere vil billedet komme til at fremstå uskarpt. Gode billedformater er jpeg. og tif.

Grafik skal helst være vektorbaseret. Gode formater hertil er eps., ai. og pdf. Vær opmærksom på, at bare fordi man gemmer en illustration som en eps-fil er det ikke ensbetydende med at den er vektorbaseret. En ægte vektorbaseret fil kan forstørres i det uendelige og stadigvæk være skarp i kanterne.
Her ses en forstørrelse af en ikke vektorbaseret fil, f.eks. et jpg-, gif- eller bitmap-billede
En forstørrelse af en vektorbaseret fil lavet i f.eks. Indesign eller Illustrator, vil derimod fortsat være tydelig - uanset hvor meget den forstørres.


Krav til farver

Der trykkes altid i enten pantone- eller CMYK-farver. Begge dele vælges under opsætningen af dokumentet. Som udgangspunkt kan man ikke blande CMYK- og pantonefarver i samme sag.

Farvefotos vil altid blive trykt i CMYK, ofte benævnt som 4+0. På et dokument med pantonefarver bør man derfor vælge et sort/hvidt foto som alternativ (sort-hvide fotos bliver trykt i én farve: sort). Et sort/hvidt billede kan i stedet for sort også tones til kun at indeholde én pantonefarve.

Rgb-farver bruges kun til skærmgrafik, og kan derfor ikke benyttes til at trykke efter!  

Logoer og andre illustrationer kan godt laves om fra CMYK-farver til pantone-farver. Da CMYK er lig med 4+0 er dette jo dyrere end f.eks. 2 pantonefarver (2+0), hvis der er tale om offset-tryk.

Ofte har man kun sit logo liggende i RGB- eller CMYK-farver, og før det kan trykkes i pantone, er det derfor nødvendigt at omdanne farverne i illustrator eller Indesign. Dette er nemmest at gøre, hvis der er tale om kun én farve i logoet. Er logoet flerfarvet, kan man som regel kun lave farven om hvis filen er vektorbaseret (ai.- eller eps.-fil). Alternativt kan det blive nødvendigt helt at rentegne logoet i de nye farver.

Indesign er oftest det letteste sted at omdanne farver. I farvepanelet kan man hurtigt oprette en ny farve. Herefter sletter man den farve man har i forvejen, hvorefter man bliver bedt om at erstatte den med en de andre farver i panelet.

CMYK-farver er de fire farver cyan, magenta, gul og sort - blandet sammen til én farve. Disse 4 farver kan blandes i et utal af forskellige farver. Pantonefarver er rene foruddefinerede farver, og der er derfor ikke den samme spændvidde omkring forskellige nuancer som ved CMYK-farver. Det er derfor svært at ramme den helt rigtige pantone-farve, hvis man indtil videre har kørt med CMYK-farver. Ofte går man ind og vælger en hel ny pantone-farve, som måske ikke stemmer helt overens med den oprindelige CMYK-farve. I denne forbindelse bør det også nævnes, at de farver man ser på en skærm altid vil tage sig anderledes ud når de er trykt.

Krav til fonte

Sørg for at skrifttyperne er inkluderet i pdf-filen (som regel en standardindstilling). For en god ordens skyld kan I vedlægge skrifttypen når I sender pdf’en til os, især hvis I har brugt en meget speciel en af slagsen. Al tekst kan også med fordel outlines, dvs. laves om til kurver. Dette er især vigtigt med eps-filer.

Krav til kuverter

Post Danmark har en række af krav til placering af tekst og grafik på deres standardkuverter, som det er vigtigt at tage højde for inden man laver layoutet.

Dette skyldes bl.a. at Post Danmark sætter stregkoder på alle breve, og er der i forvejen tryk på dette sted, så man ikke kan scanne stregkoden, vil ens logo eller adresse blive "ødelagt" af et påklistret mærke med stregkode. Derfor bør man, inden man vælger at sætte logoet f.eks. nederst til højre på M5-kuverter, lige tjekke Post-Danmarks regler ud. Se den vedhæftede fil her:
Tilknyttet fil:    Kuvertanbefalinger (63 Kb)

VIGTIGT!

Grafical læser ikke korrektur og fremsender ikke korrektur på færdig opsætning modtaget fra kunder.
Det er derfor kundens eget ansvar, at den færdige opsætning er korrekt og overholder ovenstående krav. Grafical kan ikke påtage sig ansvar hverken helt eller delvist for trykfejl som skyldes fejl i kundens opsætning eller som følge af, at den færdige opsætning ikke overholder ovenstående krav. Ønsker kunden rådgivning omkring eller hjælp til udarbejdelse af færdig opsætning, vil den medgåede tid blive faktureret til den til hver tid gældende timepris i sætteriet som p.t. er kr. 650,- ekskl. moms.
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.
Grafical.dk Tryksager  |   Nupark 45, 1. sal  |   7500  Holstebro  |   Tlf.: 9740 7644  |   grafical@grafical.dk